У маринованих огірках міститься речовина, що пригнічує ріст бактерій, що викликають карієс

Дослідники виявили в складі маринованих огірків з червоним перцем лактобацили, що пригнічують активність патогенів, що викликають карієс.

В експерименті на лабораторних мишах було показано, що бактерії Lactobacillus plantarum K41 пригнічують ріст бактерій Streptococcus mutans, що утворюють біоплівки на поверхні зубів. «Штам L. plantarum K41, виділений з маринованих огірків, надає згубну дію на мікроорганізми S. mutans, надаючи профілактику карієсу in vivo», - повідомляє автор роботи, к.н., Гуоджіан Чанг, який представляє факультет харчових досліджень і технологій в Коледжі легкої промисловості, текстилю та технологій харчування в Університеті Сичуань в Китаї.

Продукти, піддані ферментації, такі як мариновані огірки, щодня вживають в їжу на півдні Китаю, тому що вони мають приємний смак і корисні властивості. Ці властивості забезпечують унікальні мікроорганізми у їхньому складі, в тому числі бактерії L. plantarum, що сприяють процесу ферментації. Автори роботи припустили, що мариновані огірки можуть містити пробіотичні бактерії, які цілюще впливають на склад мікрофлори ротової порожнини для профілактики карієсу.

Щоб підтвердити гіпотезу, автори виділили 54 штами бактерій Lactobacillus з 14 зразків маринованих огірків. Далі були відібрані 2 групи лабораторних мишей, в ротову порожнину яких ввели бактерії S. mutans, щоб прискорити розвиток карієсу. Деяким мишам також ввели в ротову порожнину бактерії L. plantaram K41.

Виявилося, що бактерії L. plantaram K41 пригнічують ріст бактерій S. mutans на 98%. Крім того, зазначалося, що у мишей, яким давали пробіотичні штами, спостерігали на 30% менше каріозних уражень зубів, в порівнянні з групою контролю.

Досліджувані пробіотичні штами мають високу резистентність до дії кислот і солі, швидше за все, через те, що спочатку мариновані огірки готують з додаванням великої кількості даних інгредієнтів.

Автори відзначають, що дане дослідження обмежене рядом факторів. Не розглянуто дію пробіотичних бактерій на вже існуючі ерозії дентину і глибокі форми карієсу. Тому, перш ніж зробити висновки про користь бактерій L. plantarum K41 для підтримки здоров'я зубів, необхідно більш масштабне і детальне дослідження.

Проте, автори вважають, що «результати роботи готують ґрунт для альтернативної методики профілактики карієсу і формування стійких бактеріальних плівок».