Дослідження вказує на те, що вживання Coffea canephora (кави сорту «Робуста»), що вирощується переважно у В'єтнамі і Бразилії, може сприяти поліпшенню стоматологічного здоров'я. Лабораторні експерименти показали, що кава ініціює мінералізацію зубної емалі. Таким чином, вважають вчені, кава може допомагати зупинити руйнування емалі внаслідок карієсу.
Щоб визначити, як змінюється концентрація кальцію в емалі, дослідники піддали фрагменти зубів впливу екстракту Coffea canephora. Згідно з дослідженням, концентрація кальцію збільшилася вже через чотири дні обробки тканин зуба цим екстрактом. Вчені припустили, що це може бути пов'язано з антибактеріальним впливом екстракту кави, який викликав лізис біоплівки, вирощеної на фрагментах зубів.
«Бактеріальний зубний наліт являє собою класичну складну біоплівку і є головним винуватцем карієсу і захворювань ясен. Ми постійно шукаємо природні речовини - як продукти, так і напої - які можуть позитивно впливати на стоматологічне здоров'я», сказав провідний дослідник доктор Andréa Antonio, адьюнкт-професор Федерального Університету Ріо-де-Жанейро.
Загалом дослідження показало, що кава робуста впливає інгібуючи на біоплівку. «Таким чином, водний екстракт Coffea canephora слабкого обсмажування можна вважати потенційною антікаріогенною речовиною», вважають дослідники.
Дослідження «Antibacterial Effect of Coffee: Calcium Concentration in a Culture Containing Teeth / Biofilm Exposed to Coffea Canephora Aqueous Extract» ( «Антибактеріальний ефект кави: концентрація кальцію в культурі, що містить фрагменти зубів / біоплівку і піддавалася впливу водного екстракту Coffea Canephora») було опубліковано в онлайновому випуску Letters in Applied Microbiology.