Екстракти деяких ягід активно борються з бактеріями ротової порожнини

В роботі австралійських вчених припустили, що концентровані екстракти ягід журавлини і лохини, багаті на поліфеноли, дозволяють боротися з патогенними бактеріями ротової порожнини. Дослідження провели автори з Університету Квінсленда у Брісбані у співпраці з Університетом Брістоля. Як повідомляється в описі роботи, феноли в складі журавлини впливають на активність бактерій в складі зубного нальоту.

Мета дослідження полягала у вивченні властивостей природних екстрактів фруктів і ягід, спрямованих проти активності бактерій, а також в оцінці ефекту дії цих компонентів на здоров'я порожнини рота.

Автори виділили високоякісні екстракти ягід журавлини, лохини і полуниці в формі біоактивних молекул. І також перевірили дію комбінації екстрактів цих ягід (вона отримала назву Орофенол) на 24-годинну бактеріальну біоплівку, створену бактерією Streptococcus mutans. У дослідження включили контрольну групу.

Було виявлено, що високі концентрації екстракту журавлини знижують метаболічну активність бактерій, рівень кислот, що виділяються ними і обсяг бактеріальних / екзополісахаридних біомас. Також відзначено, що під дією екстрактів ягід бактерії виробляють менше компактні структури біоплівок, ніж під дією контрольного розчинника. Дія Орофенолу виявилася трохи слабшою ефекту концентрату екстракту журавлини. Тільки високі дози екстракту лохини істотно вплинули на метаболічну активність і виробництво кислот бактеріями, але даний екстракт не вплинув на біомасу і структуру бактеріальних плівок. Екстракт полуниці не вплинув ні на один показник активності бактерій. При цьому було зазначено, що жодна з виділених речовин не здатна знищити бактерії.

Автори продовжують дослідження про перспективи використання екстрактів фруктів і ягід для підтримки здоров'я порожнини рота.