Компонент в складі пластику, що широко застосовують для посилення конструкції бампера автомобіля, а також у складі просочення для деревини, спробували ввести в формулу реставраційного стоматологічного матеріалу.
Група дослідників Стоматологічної школи Портленда розробила пломбувальний матеріал, склад якого в два рази стійкіший до розтріскування і сколів, в порівнянні з класичними композитами. Висока міцність обумовлена додаванням тіоуретану в формулу матеріалу, який також застосовується при нанесенні захисного шару на деталі автомобілів і дерев'яних палуб.
Крім того, дослідники створили адгезив для фіксації пломби, що забезпечує на 30% міцніше з'єднання після 6 місяців експлуатації, ніж звичні аналоги.
За словами авторів, новий композитний матеріал у поєднанні з новим адгезивом дозволяють виконувати реставрації з тривалішим терміном служби.
«В середньому довговічність композитної пломби становить від 7 до 10 років», - стверджує д.м.н. Кармен Пфайфер, автор досліджень. Д-р Пфайфер обіймає посаду викладача реставраційної стоматології (біоматеріали і біомеханіка) в Стоматологічній школі Портленда.
«Пломба стає непридатною під дією постійного тиску, викликаного жуванням їжі. Або між реставрацією і тканинами зуба починає формуватися зазор, в який проникають бактерії, запускаючи процес розвитку карієсу. Дані процеси з часом послаблюють структуру реставрації, а діяльність бактерій призводить до великого каріозного ураження і, навіть, пульпіту, що, в свою чергу, може закінчитися втратою зуба і запальними процесами».
«Реставрація з міцніших матеріалів дозволить рідше проводити заміну або ремонт пломби. Це не тільки вигідно з точки зору економії, але також надає профілактику серйозніших захворювань, ніж карієс».
Новий адгезив містить особливий тип полімеру - метакріламід. Речовина має високу стійкість до пошкодження у воді, краще захищена від дії бактерій і ферментів у ротовій порожнині, в порівнянні зі звичайним адгезивом. Новий композитний матеріал збагачений тіоуретаном, що підвищує зносостійкість пломби при постійному тиску, викликаному жуванням їжі.