Антиоксиданти в складі темного шоколаду, ягід та інших продуктів дозволяють боротися з симптомами запалення в ротовій порожнині, згідно з дослідженням, представленим на Міжнародному стоматологічному конгресі Американської асоціації стоматологів 2019.
«Антиоксиданти - важливі складові природного захисного механізму в тілі людини», - повідомила автор презентації, д-р Карен Девіс.
Антиоксиданти підтримують здоров'я організму, завдяки тому, що зменшують шкоду, яку заподіюють вільні радикали, що викликають окислювальний стрес. Під дією певних умов, молекули кисню можуть розділятися на окремі атоми з неспареними електронами. Такі атоми отримали назву вільних радикалів. Вони можуть встановлювати зв'язки з іншими електронами, викликаючи пошкодження клітин.
«В організмі розрізняють безліч видів вільних радикалів. Надмірна кількість цих атомів у нестабільному стані призводить до окислювального стресу, який може руйнувати ДНК і сприяти розвитку захворювань», - говорить К. Девіс. «Антиоксиданти - це молекули, що нівелюють згубну дію вільних радикалів, тим самим, захищаючи організм від пошкоджень».
Окислювальний стрес пов'язують з різними видами захворювань: від карієсу до раку, хвороби Паркінсона, пародонтозу та ін. Багато з перерахованих хвороб виникають під дією хронічного запалення. Проте, окислювальний стрес вважають важливим фактором, який пришвидшує або навіть ініціює дані захворювання.
«Антиоксиданти являють собою щось на зразок очисної системи в організмі, нейтралізують дію вільних радикалів, як в ротовій порожнині, так і в інших частинах тіла. Щоб підсилити дію цього механізму, необхідно збільшити надходження різних типів антиоксидантів в організм. Якщо у пацієнта вже відзначаються ознаки запалення або захворювання, то збільшуючи обсяг надходять антиоксидантів, можна послабити або запобігти пошкодженням на клітинному рівні», - кажуть автори презентації.
Дослідники рекомендують щодня вживати продукти, напої та спеції, багаті антиоксидантами. Наприклад, високий вміст антиоксидантів відзначають у фруктах і ягодах темного кольору, темно-зелених овочах, салаті, бататі. Що стосується спецій - найбагатші антиоксидантами: куркума, кориця, імбир. Також в цьому сенсі корисний зелений чай, темний шоколад, червоне вино, стручкова ваніль.
Автори відзначають, що антиоксиданти дуже ефективні при місцевому нанесенні. Особливо, таке лікування корисне для пацієнтів, схильних до запалення ясен, яке нерідко посилюється при постійному палінні, поганому харчуванні та в ситуації стресу.
«Антиоксиданти для зовнішнього застосування виготовляють у вигляді складників, розроблених спеціально для місцевого нанесення. У такій формулі частинки можуть поступово проникати в тканини і проявляти антиоксидантний ефект протягом деякого часу. Саме тому рекомендується не ополіскувати рот відразу після нанесення, і використовувати засіб кілька разів на день».
«Я рекомендують пацієнтам в період лікування складниками з антиоксидантами не вживати цукровмісні напої, фаст-фуд, чіпси і десерти, оскільки вони знижують протизапальну дію природних антиоксидантів. Лікарям слід підкреслювати важливість цих харчових обмежень, оскільки типовий раціон харчування європейця включає безліч продуктів, що підтримують запальні реакції, а не навпаки».
Д-р Девіс радить пацієнтам підвищити щоденну порцію фруктів і овочів, оскільки дієта з великим вмістом рослинної клітковини, підтримує функцію кишківника, серця, здоров'я ротової порожнини і нервової системи. Одночасно вона підкреслює, що слід вживати темний шоколад і червоне вино в помірній кількості.
«Багато пацієнтів були раді почути, що темний шоколад і червоне вино в своєму складі мають безліч антиоксидантів. Однак потрібно розуміти, що ці продукти дуже калорійні, і знати міру, вживаючи їх», - кажуть автори.