Зубні пасти можуть бути абразивні (з різноманітними відбілюючими та поліруючими часточками, зазвичай, крейди) та гелеві (без абразивів). Відповідно до співвідношення компонентів, зубні пасти поділяють на гігієнічні, лікувально-профілактичні та спеціальні.
Як ми розуміємо, гігієнічні зубні пасти володіють освіжаючою, очищаючою та дезинфікуучою властивостями. Іншими словами, з їхньою допомогою підтримують гігієну ротової порожнин у належному стані. Лікувально — профілактичні зубні пасти мають ту саму дію, що й гігієнічні, а також, в залежності від складників, сприяють кращому стану пародонту (протизапальні), зміцнюють емаль зубів (протикарієсні) та ті, що володіють і першими, і другими властивостями (комплексної дії). Спеціальні зубні пасти призначені для окремих цілей, наприклад: відбілення зубів, спеціальні зубні пасти для курців, чи при ксеростомії.
Вміст зубних паст суттєво відрізняється в залежності від їх призначення. Але, деякі основні складники входять практично у кожну зубну пасту.
Незмінним складником, що виконує зв'язувальну функцію є очищена вода, якої міститься близько 25% у пасті. Важливу роль відіграють зволожувальні речовини - сорбіт і гліцерин, що відповідають за її однорідність і зручне витискання з туби. Чищення зубів не уявляємо без піноутворювачів. Найчастіше використовують похідні натрію та оброблену рицинову олію, що утворюють дрібнокомірчасту піну, яка відіграє не останню роль під час видалення м'яких зубних відкладень. Смоли природного походження із рослин, водоростей та деревини у зубній пасті є зв'язувальними речовинами чи гелеутворювачами. Це карагінат натрію, альгінат натрію, пектин, декстрин, які запобігають розпаданню зубної пасти та виділення її компонентів. Якщо Ви думаєте, що в зубній пасті немає консервантів, то, швидше за все, помиляєтеся. Формальдегід або спирт зазвичай використовують, щоб зубна паста зберігалася тривалий час і не псувалася. Приємний смак зубної пасти отримують завдяки смаковим наповнювачам — ментолу, анісу, евкаліпту, ваніліну та різноманітним ароматизаторам. Солодкавий присмак відчувається завдяки штучним некарієсогенним підсолоджувачам, наприклад, сахарину.