Речовини в складі зеленого чаю допомагають боротися з підвищеною чутливістю зубів

Китайський дослідник д-р Ханг спільно з колегами поставили перед собою завдання розробити «багатофункціональний біоматеріал» на основі нано-гідроксиапатиту з додаванням активної речовини, виділеної з зеленого чаю.

Йдеться про найбільш активний поліфенол у складі цього напою - Ґаллат епіґаллокатехіну (EGCG). Згідно з результатами інших робіт, ця речовина згубно діє на бактерії Streptococcus mutans.

Склад біоматеріалу вбудували в структуру наночастинок мезопористого діоксиду кремнію (МДК). Ці частинки мають пори середнього розміру (мезопористі), а також поверхню з певними властивостями, тому їх часто використовують у фармацевтиці в якості носіїв лікарських засобів.

Як стверджують розробники, була обрана структура наночастинок МДК, оскільки згідно з дослідженнями, вони мають підвищену опірність до дії кислот в ротовій порожнині, що провокують розвиток карієсу. Також частинки характеризуються «високою механічною міцністю».

За допомогою конфокального лазерного скануючого мікроскопу, вчені оцінили здатність нового біоматеріалу зупиняти формування бактеріальних біоплівок Streptococcus mutans на поверхні дентину.

В результаті лабораторної перевірки було показано, що біоматеріал блокує дентинні канальці, тим самим, знижуючи проникність дентину. Також виявилося, що матеріал продовжує виділяти поліфенол EGCG протягом 96 годин після його використання.

Крім того, було підтверджено, що матеріал протистоїть ерозії і тертю абразивних частинок, а також захищає поверхню від формування бактеріальних біоплівок Streptococcus mutans. Він істотно пригнічує ріст і життєдіяльність даного штаму на поверхні дентину, як стверджують автори роботи. Подібні заяви про властивості нового матеріалу були озвучені вперше.

Д-р Ханг і співавтори дослідження сподіваються, що завдяки їх розробці нарешті вдасться вирішити проблему підвищеної чутливості зубів.