У молодому віці склад бактерій ротової порожнини визначається переважно успадкованими генами. Однак з часом успадковані чинники перестають грати відчутну роль і мікробіом починає визначатися харчовими звичками і дотриманням гігієни. Подібна теорія розкрита в дослідженні, проведеному в американському інституті Дж. Крейг Вентера. В рамках роботи учені порівняли формування мікрофлори порожнини рота у однояйцевих і різнояйцевих пар близнюків.
Автор роботи д-р Карен Е. Нельсон, президент інституту, спільно з колегами вирішили розглянути процес формування мікробіома у близнюків, оскільки вони мають дуже схожий набір генів. Тому ця група учасників стала ідеальним суб'єктом дослідницької роботи, що порівнює вплив природного середовища та геному на формування мікрофлори у людини.
Як кажуть автори роботи: «Було проведено масштабне когортне дослідження близнюків, що порівнює вплив генотипу і оточення в ранньому віці на формування мікробіому порожнини рота».
Карієс і мікрофлора порожнини рота
Карієс з'являється в результаті життєдіяльності певних штамів бактерій, що переробляють цукри. В результаті чого в порожнині рота встановлюється кисле середовище, що руйнує зубну емаль і сприяє формуванню каріозних порожнин.
У людей з пародонтитом певні штами бактерій запускають запальні процеси, що сприяють руйнуванню ясенних тканин, формуванню ясенних кишень, що в кінцевому підсумку призводить до втрати зуба.
На сьогоднішній день зростає число досліджень, що підтверджують гіпотезу про те, що мікрофлора визначається генотипом, крім того - гени «кодують» і захворювання, такі як рак ротової порожнини.
Проте, об'єктом більшості робіт був взаємозв'язок мікрофлори шлунка та успадкованого генотипу, в той час як мікробіом ротової порожнини не так часто потрапляв в поле зору вчених.
В рамках дослідження в учасників брали мазки з ротової порожнини, потім визначали склад мікрофлори 485 пар близнюків у віці від 5 до 11 років. У роботу включили 205 пар однояйцевих близнюків і 280 пар різнояйцевих близнюків, а також 1 групу трійнят.
Вживання високих доз цукру і карієс
Як очікувалося, мікрофлора ротової порожнини в групі однояйцевих близнюків була більш ідентичною, ніж в групі різнояйцевих близнюків. Тому було припущено, що генотип впливає на розвиток певних штамів бактерій в роті.
На свій подив, вчені виявили, що найчастіше успадковані штами бактерій не відносилися до числа карієсогенних. Порівнявши показники в групах дітей 5 і 11 років прийшли до висновку, що «успадковані хвороби, що провокуються бактеріями, з'являються в пізнішому віці». Також було виявлено, що в учасників, які вживають в їжу продукти з високим вмістом цукру, в ротовій порожнині більше штамів бактерій, пов'язаних з високим ризиком розвитку карієсу.
Дослідники планують продовжити вивчати показники учасників протягом наступних років, щоб відзначити, яким чином зміниться мікрофлора порожнини рота.
«Вважається, що обмеження вживання солодких продуктів і боротьба з кислотністю в ротовій порожнині - головні способи боротьби з карієсом. В ході нашої роботи виявили, що специфічні штами карієсогенних бактерій, можуть передаватися до людини з навколишнього середовища», - говорить автор роботи.