Вчені з Японії придумали метод, за допомогою якого можна запобігти карієсу ферментами мікроорганізмів, які запобігли утворенню нальоту і подальшому погіршенню стану зубів за допомогою ферментів корисної бактерії.
Бактерія Streptococcus mutans утворює на поверхні зубів біоплівки і перетворює сахарозу в молочну кислоту, яка створює в ротовій порожнині кисле середовище, в результаті чого руйнується зубна емаль. Цей процес може зупинити інша бактерія - Streptococcus salivarius, яка пригнічує утворення цих самих біоплівок. Провідний спеціаліст дослідження Хіденобу Сенпуку зі своїми колегами з Національного інституту інфекційних захворювань запропонував досліджувати цю властивість бактерії.
Вчені виділили білки, вироблені Streptococcus salivarius, і досліджували їх. Ці бактерії виділяють фермент FruA, який розщеплює цукор, що утворює біоплівку, на простіші складові. Правда, це не означає, що споживати цукор можна буде в необмежених кількостях, оскільки підвищувати рівень сахарози до нескінченності неможливо, і настане той момент, коли фермент бактерії не буде рятувати від карієсу.
Після цього, провівши додаткові дослідження, фахівці показали, що такі ж властивості цей білок проявляє, коли виділяється і з інших бактерій, які його виробляють, навіть трохи відрізняючись за своєю структурою від початкового.
Автори роботи сподіваються, що в найближчому майбутньому до складу зубних паст буде входити FruA, що зробить їх набагато ефективнішими в профілактиці карієсу. Однак, з кінцевим продуктом ще доведеться повозитися:) необхідно зробити так, щоб він був ефективний незалежно від умов.