Група вчених з Університету Дікіна (Мельбурн, Австралія) провели дослідження і прийшли до висновку, що вживання кофеїну може стимулювати вживання цукровмісних напоїв. Вони запропонували обмежити використання кофеїну в якості добавки до напоїв, оскільки, ймовірно, що це може бути одним з головних чинників, що сприяють ожирінню і розвитку інших захворювань, наприклад, карієсу, серед населення.
У дослідженні взяли участь 99 осіб у віці від 18 до 30 років. Використовуючи сліпу вибірку, випробовуваних розділили на дві групи: тих, хто буде вживати газовані напої з вмістом кофеїну, і тих, хто буде вживати газовані напої без кофеїну. Було вибрано стандартний вміст кофеїну в газованих напоях, як наприклад, в Coca-cola. Учасники дослідження з кожної групи повинні були вживати напої на свій смак: стільки і так часто, як їм хотілося протягом 28 днів.
В цілому, учасники з групи «кофеїновмісних газованих напоїв» випили набагато більше напою, ніж учасники другої групи. В середньому, учасник першої групи вживав 419 мл газованої води в день, а учасник другої групи - всього лише 273 мл в день.
«Результати нашого дослідження наочно показують, що додавання кофеїну в газовані і прохолодні напої збільшує їх вживання, а значить, збільшує вживання цукру людиною. При цьому, надмірне вживання цукру є однією з головних проблем охорони здоров'я, оскільки це сприяє ожирінню», - говорить д-р Лінн Рідделл, керівник дослідження, професор факультету Охорони здоров'я Університету Дікіна.
Кофеїн є поширеною добавкою до цукровмісних напоїв: кава, чай, кола. У світі багато людей щодня вживають цукровмісні напої. У минулому році було проведено дослідження серед 16,508 австралійських школярів, за результатами якого було визначено, що більше половини австралійських дітей вживають цукровмісні напої щодня. Як відомо, вживання солодких напоїв безпосередньо пов'язане із захворюваннями порожнини рота, наприклад, карієсом, який є однією з найпоширеніших проблем в світі.