Речовини в складі червоного вина сприяють профілактиці карієсу і захворювань ясен?!

Раніше вже повідомлялося про позитивний вплив червоного вина на організм. Так ряд доказів підтверджує, що вино здійсннює профілактику хвороб серця і знижує ризик діабету. Нещодавно група вчених прийшла до висновку, що речовини в складі червоного вина також сприяють боротьбі з карієсом і пародонтитом.

Вчені стверджують, що речовини, відомі як поліфеноли, захищають емаль від дії бактерій. При цьому, природно, це не означає, що слід вживати вино в необмежених кількостях. Вони підкреслюють, що помірне вживання червоного вина в деяких дослідженнях пов'язують з меншим ризиком діабету. У той час, інші автори говорять, що позитивний ефект червоних вин на організм сильно перебільшений і розрекламований.

Раніше повідомлялося, що користь поліфенолів у тому, що, по суті, вони є антиоксидантами і захищають організм від руйнівної дії вільних радикалів. У новому дослідженні також йдеться про те, що поліфеноли володіють ще однією позитивною властивістю: сприяють розвитку корисних бактерій у кишківнику.

Автори даної роботи вирішили оцінити дію поліфенолів на мікрофлору ротової порожнини. Для цього розглянули дію двох поліфенолів, виділених з червоного вина, і екстрактів червоного вина щодо бактерій, які формують колонії на поверхні зубів і ясен, що в підсумку призводить до карієсу і пародонтиту.

Як виявилося, поліфеноли і екстракти червоного вина перешкоджають прикріпленню бактерій до поверхні ясен і зубів, при цьому найкращі результати показали два поліфеноли - кофеїнова і п-кумарова кислоти. Далі дослідники додали в досліджуване середовище пробіотики Streptococcus dentisani, що стимулюють ріст корисних бактерій у ротовій порожнині. У даному випадку дія поліфенолів на патогени виявилося ще інтенсивнішою. Вчені припускають, що на основі цих даних можна розробити нові профілактичні стоматологічні препарати.

Помірне вживання вина

Автори роботи вказують на наступний недолік: дослідження проводилося поза людським організмом, на основі штучно вирощених тканин, які повторюють властивості тканин пародонту. Вони вважають, що необхідно продовжити роботу і визначити інгібуючий механізм дії поліфенолів на патогенні бактерії. Передбачається, що продукти обміну, що виникають при розщепленні поліфенолів в ротовій порожнині, можуть частково надавати внесок в інгібуючий вплив на бактерії.

Член Британської стоматологічної асоціації, проф. Деміен Волмслей вважає даний проект цікавим, при цьому звертає увагу на те, що автори не радять пити більше червоного вина. Вино містить великий відсоток кислоти, що сприяє руйнуванню емалі. До того часу, поки гіпотези про користь вина не будуть підтверджені клінічно, потрібно обмежувати його вживання. А вживати вино краще під час прийому їжі, таким чином, знижується ризик ерозії емалі.

Викладач наук про метаболізм університету Глазго Навід Саттар вважає дане дослідження цікавим, але «досить сирим», щоб говорити про підсумки.

«Недостатньо підстав вважати, що вживання червоного вина надає тільки позитивну дію. У багатьох дослідженнях повідомляється, що скорочення прийому алкоголю, в тому числі вина, знижує ризики безлічі захворювань і передчасної смерті».