Сучасна медицина дає стільки рекомендацій щодо корисної і не корисної їжі, що розібратися не завжди просто. Нещодавно фахівці ВООЗ опублікували дані, згідно з якими дієта з високим вмістом вуглеводів з цільнозернових продуктів не веде до негативних наслідків для здоров'я, на відміну від дієти, основу якої складають швидкі вуглеводи.
До такого результату вдалося прийти, провівши аналіз 33 наукових робіт про вплив борошняних продуктів на здоров'я порожнини рота. Дослідження провели фахівці університету Ньюкасл. Вони уважно вивчили роботи про вплив борошняних продуктів з високим вмістом швидко засвоюваних вуглеводів на організм, як білий хліб, печиво і тістечка. Також в роботах розглядали дію повільно засвоюваних вуглеводів, як овочі та цільнозернові продукти, на каріозні процеси, розвиток онкологічних захворювань в ротовій порожнині і пародонтоз.
Автори прийшли до висновку про те, що немає свідчень, які доводять прямий зв'язок між кількістю уживаних борошняних продуктів і розвитком карієсу. Проте, продукти з вмістом швидко засвоюваних вуглеводів підвищують ризик карієсу, оскільки амілаза, що міститься в слині, розщеплює борошняні вироби до цукрів.
В роботі згадується, що вживання продуктів з повільно засвоюваними вуглеводами здатне надавати профілактику захворювань пародонту і знижувати ризик раку ротової порожнини. Однак ці свідчення засновані на кількох дослідженнях і потребують перевірки.
«Не дивлячись на популярні останнім часом дієти, що “демонізують” дію вуглеводів на організм, відзначимо, що раціон з вмістом вуглеводів не шкодить організму, якщо ці вуглеводи не містять великої кількості цукрів. До таких продуктів, наприклад, відносяться макарони, кускус, цільнозерновий хліб», - говорить д-р Пола Мойніхан, викладач на кафедрі Дієтології і здоров'я порожнини рота в Стоматологічної школі університету Ньюкасл.
«Головне, вибирати цільнозернові продукти», - говорить д-р Мойніхан.
Зараз фахівці ВООЗ працюють над новою версією рекомендацій, щодо вживання в їжу вуглеводів. Зараз у рекомендаціях просять уникати продуктів з додаванням цукру, в тому числі соків, сиропів і меду, щоб у щоденному раціоні ці продукти становили не більше 10% калорій.