На язику виявили рецептори, здатні відчувати запахи

Дослідники з Центру хімії чуттів Монелл в місті Філадельфія виявили нюхові рецептори, характерні для клітин носа, на язику. Тому було припущено, що первісна обробка смакових і нюхових сигналів відбувається у язику, а не в головному мозку, як вважалося раніше.

«Результати роботи дозволять пояснити, як молекули, що відповідають за сприйняття запаху, можуть змінювати сприйняття смаку», - говорить автор роботи, біолог, д-р Мехмет Ханан Озденер. «Припускаємо, що на основі отриманих даних можна буде розробити підсилювачі запахів для додання їжі приємного смаку, замість додавання надмірної кількості солі, цукру або жирів в продукти. Це необхідно для профілактики ряду захворювань, таких як ожиріння або діабет».

Раніше вважалося, що сприйняття смаку і запаху відбувається через різні сенсорні канали, які не перетинаються. А зіставлення смаку і запаху відбувається тільки при досягненні сигналів у головному мозку. За словами д-ра Озденера, ідея про взаємозв'язок смакових і нюхових рецепторів прийшла до нього, коли його син запитав: «Чому змії витягають язик, щоб відчути запах?»

В рамках дослідження вчені використовували методи, розроблені в Центрі Монелл, що дозволяють підтримувати функціонування живих клітин людини в лабораторній культурі. За допомогою генетичних і біохімічних методів проводили пильне вивчення смакових клітин і виявили, що ці клітини містять безліч молекул, які також міститися в нюхових рецепторах. За допомогою методу кальцієвої візуалізації вчені показали, що вирощені смакові клітини реагують на нюхові молекули аналогічно тому, як на них реагують клітини нюхових рецепторів.

«Так встановили, що в одній і тій же клітині знаходяться нюхові і смакові рецептори. І це відкриття дає можливість знайти докази взаємодії імпульсів від смакових і нюхових рецепторів на поверхні язика», - говорить д-р Озденер.

Отримавши дивовижні результати, дослідники продовжують роботу. Зараз вони намагаються зрозуміти, чи є специфічний тип смакових клітин на поверхні язика в яких знаходяться нюхові рецептори. Наприклад, клітини, що сприймають солодкі смаки або солоні смаки. Надалі планується розглянути, чи можуть нюхові молекули впливати на реакцію смакових клітин, щоб змінити смакове сприйняття продукту.