Слина це біологічна речовина із нейтральною або слабкою кислотністю. Це - змішаний секрет слинних залоз. Багато слинних залоз знаходяться безпосередньо у роті, але не всі, зате протоки усіх відкриваються у ротовій порожнині. Є значна кількість слинних залоз. Найважливіші з великих — під'язикові, привушні та підщелепні. Вони парні, тобто по кожній з обох сторін. За одну добу людський організм виробляє від 0,5 — до 2,5 літрів слини. Інтенсивне виділення слини відбувається при подразненнях смакових та нюхових рецепторів та під час механічних подразнень (під час стоматологічних процедур, під час пережовування їжі). Під час сну та під час загального наркозу вироблення слини практично припиняється. А в стані стресу, зневоднення і сильного переляку — дуже зменшується. Однією з функцій вегетативної нервової системи являється регулювання роботи слинних залоз.
Функції, які виконує слина дуже багатогранні та обов'язкові для повноцінного життя. З однієї сторони — важливість слини у слизовій оболонці, ротовій порожнині людини. Слина забезпечує рівновагу мінерального складу зовнішнього шару зубів, його твердих тканин. Ремінералізація відбувається за рахунок транспортування до емалі зубів цинку, солей кальцію та фосфору. Завдяки слині відбувається утворення органічної плівки на поверхні зубів, яка захищає їх від негативної дії кислотного середовища. Слина зволожує слизову оболонку ротової порожнини від пересихання, яке може спричиняти тріщини, виразки чи рани (ксеростомія). Достатнє зволоження ротової порожнини необхідне для забезпечення безперешкодного і гнучкого руху губ і язика, як основного мовленнєтворчого органа. Усім відома бактерицидна функція слини. Завдяки лізоциму бактерії у ротовій порожнині “почуваються вкрай невесело”. Слина являється антисептичним розчином, завдяки лейкоцитам та секреторному імуноглобуліну А.
Не можна применшувати “змиваючу” функцію слини, яка очищає ротову порожнину від залишків їжі і не тільки. З другої сторони — беззаперечна необхідність слини у процесі травлення. У ротовій порожнині під дією слини починається процес травлення. Слинні ферменти розщеплюють полісахариди до моносахаридів. У процесі жування в шлунок потрапляє змочена і сформована харчова грудка, яка легко ковтається, безперешкодно проходить по стравоходу і, збагачена слинними ферментами, перетравлюється вже “по дорозі до шлунку”. До речі, смакувати стравами можемо завдяки наявності слини, яка “допомагає” смаковим рецепторам у “розпізнаванні” смаколиків.